Skip to content

Sezon grzybowy rozpoczęty

Grzyby, kto ich nie lubi.

Świat dzieli się na takich co lubią zbierać i takich co lubią zjadać grzyby, ja zdecydowanie wolę zbierać ale nie pogardzę jajecznicą na kurkach czy na rydzach, są też nieodłącznym dodatkiem do bigosu, rosołu i wielu innych potraw.

Czasem, kiedy odwiedzą mnie starzy znajomi lubię postawić na stół marynowane podgrzybki czy maślaki ku uciesze gości.

Zazwyczaj zbieram grzyby u siebie doglądając owiec pasących się na łąkach z licznymi sosnowo brzozowymi zagajnikami. Rydze, kanie, maślaki, kozaki i borowiki… lądują na talerzu, w occie, w zamrażarce, a kiedy się suszą ich zapach wypełnia cały dom.

Okoliczne lasy znane są z bogactwa grzybów i jagód. Niestety dla nas, najładniejsze grzyby są niejadalne, ale za to pięknie wyglądają na zdjęciach.

Tags
Avatar photo

Xymena Kowalska

Baba na włościach w Kucharowo Sheep Farm. Zostaw komentarz, a chętnie odpowiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

*