Skip to content

Czernidłak kołpakowaty
Coprinus comatus
w nowej kulinarnej odsłonie

Jedliśmy

Czernidłaka kołpakowatego

W ciepły, październikowy dzień, kiedy jesień dopiero zaczęła malować liście na złoto i czerwień, postanowiliśmy wybrać się na wspólną wyprawę na nasze łąki i pastwiska. Dawno nie sprawdzaliśmy, jak wyglądają grzyby, czy coś sie urodziło czy tak sobie. Wiedzieliśmy, że na naszej łące można było spotkać czernidłaka kołpakowatego, a jego delikatny smak były znane jako prawdziwa gratka dla miłośników grzybów.

Kiedy dotarliśmy na miejsce, okazało się, że nasze nadzieje nie były płonne. W cieniu drzew odsłaniających swój złoty koronkowy dach, odkryliśmy pierwsze czernidłaki. Kapelusze ich były jeszcze białe, młode i pełne życia. Nasze serca zaczęły bić szybciej ze zdumienia i radości, widząc, jak te delikatne grzyby wyrastają z ziemi.

Zbieraliśmy je ostrożnie, odcinając trzony tuż przy ziemi. Z każdym znalezionym egzemplarzem wzrastała nasza ekscytacja. Wkrótce mieliśmy kosz pełen czernidłaków, które cicho podskakiwały w odpowiedzi na nasz zachwyt.

 

Po powrocie do domu, postanowiliśmy przygotować pieczone czernidłaki z dwoma gatunkami sera. Najpierw rozłożyliśmy grzyby na blasze, każdego grzyba posypując tartym serem, po chwili wylądowały w piakarniku aż stały się złoto-brązowe i aromat wypełnił kuchnię. Każdy kawałek tego dania był prawdziwym rarytasem, to było wyjątkowe połaczenie smaku serów, ser feta idealnie podkreślił smak dania a gouda podkręciła smak, dodając chrupkości.

Kiedy wreszcie zjedliśmy nasze kulinarne dzieło, poczuliśmy, jak delikatność czernidłaków i kremowość sera tańczyła na naszych podniebieniach. Było to coś zupełnie innego niż wszystko, czego wcześniej próbowaliśmy z czernidłaka, smak grzybów z nutą serową zjednał sobie nasze serca i stał się naszym ukochanym daniem sezonu 2023.

Te wspomnienia z wyprawy do lasu i wspólnego gotowania pozostały z nami na długo. Smak czernidłaków kołpakowatych z serem, przywiezionych z natury, stał się symbolem naszej miłości do przyrody. Nie wszystko poszło tak, jak sobie wymyśliłam, ale smak sie obronił, niebo w gębie.

Warsztaty Octowe

Odkryj Sztukę Octowania! Do rozpoczęcia warsztatów pozostało: 00Dni 00Godzin Dołącz do Naszych Warsztatów! Naucz się robić własne octy, zdrowe, mocne i aromatyczne, pełne właściwości owoców
Zobacz

Wielkanoc w Kucharowie

Wielkanoc w Kucharowie Piękny, ciepły dzień Owcze dzieciaki wylegują się w słońcu lub wesoło ganiają,bociany już zrobiły wiosenne porządki i rozpoczęły pracę nad przedłużaniem gatunku
Zobacz

CHMIEL ZWYCZAJNY – Humulus lupulus

CHMIEL ZWYCZAJNY Humulus lupulus Dziś o occie z szyszek chmielu wybierając zdjęcia do tego posta, zatęskniłam za słońcem, jesień była w zeszłym roku cudnie ciepła
Zobacz

Wiosenne wykoty 2024

Miałam robić marynaty do mięs na świąteczną pieczeń,aromatyczne, z moimi octami, żebyście mieli wyjątkowy świąteczny obiad, bo obiecałam ale… No, kurde, nie mam czasu zarobiona
Zobacz

Jedliśmy Lejkowca Dętego

Kulinarna uczta, znaleźliśmy lejkowca Jedliśmy Lejkowca dętego Dzień rozpoczął się niewinnie, planowaliśmy niezwykłą kolację, a głównym bohaterem miał być lejkowiec dęty, którego nieśmiało zebraliśmy wcześniej,
Zobacz