Skip to content

BŁYSKOPOREK PODKOROWY, zwany CZAGA

Tajemnice lasu,

natura skrywa cudowne leki, oto jeden z nich. BŁYSKOPOREK PODKOROWY, zwany zazwyczaj CZAGA

ZBIÓR:
Błyskoporek jest w Polsce pod częściową ochroną, częściową to znaczy, że na jego pozyskanie potrzebne jest nam zezwolenie z Ochrony Środowiska, nawet jeżeli Czaga rośnie na prywatnym terenie, w przeciwnym razie czekać nas może wysoki mandat.
By miał właściwości opisywane niżej, musi być zebrany z drzewa żyjącego i tylko i wyłącznie z brzozy (choć pojawia się też czasem na innych gatunkach drzew).

PRZYGOTOWANIE i DAWKOWANIE:
świeżo zebranego grzyba rozdrobnij, wysusz w temp. 50st.C i zmiel (świetnie sprawdzi się młynek do kawy).


1-2 łyżeczki, ok. 5-10g zmielonego Błyskoporka zalej 250-500ml wrzątku, gotuj na małym ogniu 1-1,5 godziny, odstaw na 12 godzin, jeszcze raz przegotuj, przecedź przez gazę/gęste sitko.


Tak przygotowany wywar pij 3 razy dziennie po 1-2 łyżki stołowe.
Można też zrobić nalewkę.

WŁAŚCIWOŚCI:


przeciwnowotworowe, profilaktyczne i lecznicze, zwłaszcza przy raku wątroby, czerniaku, białaczce, raku szyjki macicy oraz nowotworów płuc,

  • przeciwcukrzycowe, obniża poziom cukru we krwi
  • przeciwmiażdżycowe, obniża poziom trójglicerydów
  • regeneruje trzustkę
  • regeneruje wątrobę
  • podnosi wydolność organizmu
  • podnosi odporność
  • antybakteryjne
  • antywirusowe
  • wspomaga leczenie HIV

 

Błyskoporek nie powoduje żadnych skutków ubocznych, nawet przy zastosowaniu dawek znacznie wyższych od zalecanych, jednak nie zaleca się go przy stosowaniu leków immunosupresyjnych, np. po przeszczepach, przy schorzeniach nerek oraz kobietom w ciąży, karmiącym piersią i dzieciom poniżej 12 lat.

To tylko zwięzły skrót, bo o błyskoporku podkorowym można pisać elaboraty.

Tags
Avatar photo

Xymena Kowalska

Baba na włościach w Kucharowo Sheep Farm. Zostaw komentarz, a chętnie odpowiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

*